logo
Background

Hrvatsko nacionalno svetište

Majke Božje Bistričke

Draga braćo i sestre, Bog se danas raduje. Bog se raduje gledajući nas. Blažena Djevica Marija je s nama, a Božja radost naša je jakost. Draga djeco, Vas posebno pozdravljam. Bog se vama raduje. Bogu je drago što ste ovdje kod Majke Božje, Majke Isusove. Dragi mladi, Vama se isto Bog raduje. Vama koji ste u tako velikom broju došli na ovo hodočašće. Našim obiteljima koje su danas ovdje zajedno. O, što je to lijepo kada obitelj zajedno hodočasti Majci Božjoj. To nek bude redovita praksa, zavjet godišnjeg našeg hodočašća Majci Božjoj Bistričkoj. Toliki ste došli pješke. To je znak koji govori. Sve to draga braćo i sestre nam ukazuje na ovo; kako ima puno dobra među nama. Nije naša zemlja samo lijepa domovina, u njoj su i dobri ljudi. To nek bude snaga i molimo Boga da nam dade tu milost da bude i u toj lijepoj domovini sve bolje uređeno. Da budu ljudi još zadovoljniji, ali nekad smo i opterećeni jer kao da nas se stalno pritišće nekim ružnim stvarima i crnim vijestima, kao da nema toliko dobra u našoj sredini. Stoga, ustanimo i gledajmo na ono dobro i to dobro širimo. Izazovimo to dobro da bude Božji blagoslov u našoj sredini, u našoj domovini Hrvatskoj.
˜— kardinal Josip Bozanić, Velika Gospa 2016.

kip

Sestre milosrdnice

Milosrdne sestre svetoga Vinka Paulskoga s kućom maticom u Zagrebu došle su u jesen 1872. godine u Mariju Bistricu, a vezane su uz čudotvorni kip crne Bistričke Gospe, jer su ga, nakon požara u bazilici 14. kolovoza 1880. godine, neko vrijeme čuvale u svojoj kući... Sestre milosrdnice su, sve dok ih komunističke vlasti nisu izbacile iz škole 1948. godine, vodile djevojačku pučku školu i učile djevojke uzornom kućanstvu.

Prestankom rada u djevojačkoj školi sele u župni dvor i brinu za čišćenje svetišta, te sakristansku i orguljašku službu, a kasnije i katehizaciju.

Danas u Mariji Bistrici djeluju sestre Tihomila Sente i Brigita Volarić. 

Sestra Brigita je došla u našu župu nakon 15 godina službovanja u Nadbiskupijskom dječačkom sjemeništu i 4 godine službovanja u kući matici u Frankopanskoj ulici u Zagrebu.

Kako do nas?