logo
Background

Hrvatsko nacionalno svetište

Majke Božje Bistričke

Današnjom svetkovinom svake se godine pali svjetlo nade na našim putovima. To svjetlo nije samo svjetlo koje govori o onome što slijedi poslije smrti; to je svjetlo koje osvjetljava naš život ovdje i sada. Naime, upirući pogled u Mariju na nebo uznesenu i s pouzdanjem tražeći njezin zagovor naš se život već sada ispunja nebeskom radošću, na koju nas usmjerava Marijin hvalospjev.
Ona poziva da se ne bojimo Boga, jer On svojom veličinom ne može biti 'konkurent' našem životu, njegova veličina ne umanjuje našu slobodu. Marija dobro zna: ako je Bog velik u našem životu i mi smo veliki. Ako je Bog malen u našem životu i mi smo maleni; sužuju se naši vidici, slabi naša nada, prostor našeg djelovanja postaje tako uzak i malen da ne može prihvatiti druge, dopustiti im da uz nas postoje i djeluju.
˜— Kardinal Josip Bozanić, Velika Gospa 2020.

kip

Sestre milosrdnice

Milosrdne sestre svetoga Vinka Paulskoga s kućom maticom u Zagrebu došle su u jesen 1872. godine u Mariju Bistricu, a vezane su uz čudotvorni kip crne Bistričke Gospe, jer su ga, nakon požara u bazilici 14. kolovoza 1880. godine, neko vrijeme čuvale u svojoj kući... Sestre milosrdnice su, sve dok ih komunističke vlasti nisu izbacile iz škole 1948. godine, vodile djevojačku pučku školu i učile djevojke uzornom kućanstvu.

Prestankom rada u djevojačkoj školi sele u župni dvor i brinu za čišćenje svetišta, te sakristansku i orguljašku službu, a kasnije i katehizaciju.

Danas u Mariji Bistrici djeluju sestre Brigita Volarić i sestra M. Klara Šipek. 

Sestra Brigita je došla u našu župu nakon 15 godina službovanja u Nadbiskupijskom dječačkom sjemeništu i 4 godine službovanja u kući matici u Frankopanskoj ulici u Zagrebu.

Od 2. listopada 2017. godine u novoj službi sakristanke u Župi i Svetištu biti će časna sestra milosrdnica s. M. Klara Šipek

S. Klara porijeklom je iz župe Kloštar Podravski. Rođena je 19. kolovoza 1977. godine i najstarija je od sedmero braće i sestara. Prve zavjete položila je 1997. godine, a doživotne 2002. godine i od tada je bila na službama u Jastrebarskom, Zlataru, Požegi, Varaždinskim Toplicama, Lužnici, Osijeku i sada u Mariji Bistrici.

Želimo joj dobrodošlicu i obilje Božjega blagoslova u obnašanju novih dužnosti.

H VA L A

časnoj sestri milosrdnici s. Tihomili Sente

S. Tihomila je na službu u Mariju Bistricu došla 1. rujna 1999. godine i ostavila duboki trag u životu Župe i Svetišta. Tako se posebno iskazala kao hvalevrijedna katehistica i zborovođa. S. Tihomila predavala je vjeronauk u OŠ Marija Bistrica, pripremala djecu za slavlje sakramenta prve pričesti, vodila je župni zbor i svirala na euharistijskim slavljima u svetištu, a kao sakristanka neumorno je brinula o liturgijskim detaljima, Gospinu kipu, uresu oltara i čistoći bazilike.

Dragoj sestri Tihomili želimo obilje Božjega blagoslova po moćnom zagovoru Majke Božje Bistričke i još mnogo plodonosnih ljeta u obnašanju nove službe.

Kako do nas?