logo
Background

Hrvatsko nacionalno svetište

Majke Božje Bistričke

Današnjom svetkovinom svake se godine pali svjetlo nade na našim putovima. To svjetlo nije samo svjetlo koje govori o onome što slijedi poslije smrti; to je svjetlo koje osvjetljava naš život ovdje i sada. Naime, upirući pogled u Mariju na nebo uznesenu i s pouzdanjem tražeći njezin zagovor naš se život već sada ispunja nebeskom radošću, na koju nas usmjerava Marijin hvalospjev.
Ona poziva da se ne bojimo Boga, jer On svojom veličinom ne može biti 'konkurent' našem životu, njegova veličina ne umanjuje našu slobodu. Marija dobro zna: ako je Bog velik u našem životu i mi smo veliki. Ako je Bog malen u našem životu i mi smo maleni; sužuju se naši vidici, slabi naša nada, prostor našeg djelovanja postaje tako uzak i malen da ne može prihvatiti druge, dopustiti im da uz nas postoje i djeluju.
˜— Kardinal Josip Bozanić, Velika Gospa 2020.

kip

VU KOUTU PRI LOMARU SINGERICA STARA

U subotu (17.10.) je, u organizaciji Radija Marija Bistrica održan 17. Recital ”Josip Ozimec”, Marija Bistrica 2015. Sama završnica Recitala održana je u Kapelici sv. Petra. Stihove su kazivali Jelena Januš Grbić i Josip Klapač, a u glazbenom dijelu programa nastupili su Max Hozić i Toni Eterović. Stručni ocjenjivački sud ove je godine djelovao u sastavu dr. sc. Ivo Kalinski, prof. Marija Lamot, prof. Ivančica Tomorad i don Anton Šuljić. Oni su odabrali je 69 pjesama za zbornik ”Došel bum v Bistricu”, kao i 32 za izvođenje na završnici, te 9 nagrađenih pjesama, po 3 u svakoj kategoriji. Naime, na ovaj recital pjesnici se javljaju sa radovima na kajkavskom i čakavskom narječju, te na standardu. Ove je godine na natječaj pristiglo 297 radova od 79 autora (159 na standardu, 108 na kajkavskom i 30 na čakavskom). U kategoriji čakavske poezije treću nagradu osvojila je Nevenka Erman iz Žminja za pjesmu ”Rasćarana večer”, druga nagrada pripala je Mariji Maretić, također iz Žminja za pjesmu ” Kuraja mati ”, a prva nagrada Franku Stipkoviću iz Zagreba, za pjesmu ”A val gre…”. Kod pjesama na standardu treća je nagrada pripala Nadi Jačmenici iz Svetog Križa Začretja za pjesmu ”Kroz moju kuću prolazi nebo” drugu nagradu osvojila je Slavica Sarkotić iz Siska za pjesmu ” I onda hodam raspamećena kroz svibanj”, a prvu Ljiljana Lukačević iz Ivanca, za pjesmu ”Došašće ’97.”. U kategoriji radova na kajkavskom, treću je nagradu osvojila Đurđa Lovrenčić iz Svetog Križa Začretja i pjesma ” I negde h krugu”, druga je Biserka Marečić iz Kašine sa pjesmom ”Suoldati svetla”, a prvu nagradu osvojio je Vinko Hasnek iz Belovara sa pjesmom ”Jutre vu radosnem mesecu nadeluvanja”. Nagradu publike za pjesmu ”Vu koutu pri lomaru singerica stara”osvojila je Ankica Piculek iz Donje Bistre. Recitalu su u ime pokrovitelja, Svetišta MBB-e, Krapinsko zagorske županije i Općine Marija Bistrica prisustvovali tajnik u Svetištu MBB-e Marko Brestovečki, viši stručni suradnik za poslove županijske skupštine KZŽ-e Damia Galoić i zamjenica predsjednika vijeća Općine Marija Bistrica dr. sc. Sanja Kovačić, te dugogodišnji bistrički župnik i čuvar Svetišta mons. Lovro Cindori, danas kanonik prvostolnog Kaptola zagrebačkog.

17.  Recital Josip Ozimec 2015.  nagrada publike 

 Ankica Piculek, Donja Bistra

 

VU KOUTU PRI LOMARU SINGERICA STARA

 

Vu koutu pri lomaru

jošče singerica stara.

Na železne nogare po koute

prašina se nabrala.

 

Zestrani dvije kištrice dervene.

Noutre su škatulice zgombeki šari,

meter krojački i škare železne.

Naprstnjak i konci tenki i debeli,

štepsajde sakojake farbe.

Igle za šivanje ze tenkemi

i ze debelemi švesi.

Igle za štrikanje, hieklec za hieklanje.

Krajdica čerlena za zaznamenuvanje.

Špenadlini za hieftanje

popikani na vanjkušku.

Se je složene kak listi knjige

živlenja jenoga.

 

Vu koutu pri lomaru

jošče singerica stara.

Znašivenem platnem pokrita.

Vu čkomine, od pozablenja skrita.

 

Vužnju je prazen stolec,

singerica več ne štepa.

Starica si počiva.

Tvoja rouka, mamek,

sad nebeske roubače šiva.

Kako do nas?