logo
Background

Hrvatsko nacionalno svetište

Majke Božje Bistričke

U Isusu, Sinu Božjem, rođenom od Djevice Marije, zasjala je dobrostivost i čovjekoljublje našega Gospodina. Zbog toga je svatko od nas ljubljen od Boga. Božja dobrota zahvaća sve ljude, svaki ljudski stvor, svaku ženu i svakoga muškarca. U tome je i tajna božićne radosti i veselja, božićne dobrote i mira, što se tako spontano o Božiću razliježe na ljude dobre volje i potiče pjesmu hvale i zahvaljivanja Bogu za njegovo neizmjerno milosrđe. I ovih će se dana postaviti izravno pitanje o tome što je privlačno u Božiću, zašto ljudi rado dolaze u crkve, zašto su drukčijega raspoloženja, što ih potiče na dobro…

Božić je objava da je svaki čovjek ljubljen od Boga. Tako jednostavno i duboko: Božić nam govori Božjom ljubavlju; Božić unosi tu ljubav u međusobne odnose; Božić iznosi iz nas snagu svoje ljubavi koja prebiva u nama po Duhu Svetom.
˜— kardinal Josip Bozanić, Božić 2017.

kip

Papa putnik - bistrički hodočasnik: TRIBINA i dokumentarni film povodom 20 godina posjeta sv. oca Ivana Pavla II

|Papa putnik - bistrički hodočasnik: TRIBINA i dokumentarni film|

Nastavljamo s obilježavanjem 20-godišnjice posjeta pape sv. Ivana Pavla II. Mariji Bistrici i proglašenja blaženik kardinala Alojzija Stepinca.

U srijedu, 3. listopada u 19:00 sati, dođite u dvoranu Božanskog milosrđa u Mariji Bistrici na tribinu "Ivan Pavao II. – Marija Bistrica – blaženi A. Stepinac. Aktualne poruke 20 godina poslije."

Moderirat će Branimir Bilić.
Najavljeni gosti su prof. dr. sc. Emilio Marin (prorektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu, nekadašnji veleposlanik RH pri Svetoj Stolici) i prof. dr. sc. Tonči Matulić (teolog s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu)

Na tribini će se raspravljati o aktualnim porukama proglašenja kardinala Stepinca blaženim kao jednog od najvažnijih događaja u povijesti Marije Bistrice i Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke, kao i o tome što danas za život Katoličke Crkve u Hrvatskoj i hrvatskog društva znače poruke svetog Ivana Pavla II. koje je prije točno 20 godina izrekao u Mariji Bistrici pred pola milijuna vjernika.

U sklopu tribine bit će prikazan i kratki dokumentarni film TZO Marija Bistrica Sunčani obzor u kojem naš dugogodišnji župnik i rektor Svetišta msgr. Lovro Cindori, glavna urednica glasila Milosti Puna Danica Ozimec, arhitekt Crkve na otvorenom Marijan Hržić, prva direktorica RMB-a Ivanka Bičak i članica Udruge Hrvatska žena Marija Bistrica Anka Januš govore o svojoj ulozi u organizaciji dolaska Svetog Oca u Mariju Bistricu 1998. godine.

Kako do nas?