logo
Background

Hrvatsko nacionalno svetište

Majke Božje Bistričke

Današnjom svetkovinom svake se godine pali svjetlo nade na našim putovima. To svjetlo nije samo svjetlo koje govori o onome što slijedi poslije smrti; to je svjetlo koje osvjetljava naš život ovdje i sada. Naime, upirući pogled u Mariju na nebo uznesenu i s pouzdanjem tražeći njezin zagovor naš se život već sada ispunja nebeskom radošću, na koju nas usmjerava Marijin hvalospjev.
Ona poziva da se ne bojimo Boga, jer On svojom veličinom ne može biti 'konkurent' našem životu, njegova veličina ne umanjuje našu slobodu. Marija dobro zna: ako je Bog velik u našem životu i mi smo veliki. Ako je Bog malen u našem životu i mi smo maleni; sužuju se naši vidici, slabi naša nada, prostor našeg djelovanja postaje tako uzak i malen da ne može prihvatiti druge, dopustiti im da uz nas postoje i djeluju.
˜— Kardinal Josip Bozanić, Velika Gospa 2020.

kip

Požar u gospodarskim zgradama Svetišta

U utorak, 13. listopada 2020. godine oko 3 sata u noći, izbio je požar u tzv. gospodarskim zgradama u dvorištu Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke. Na teren su, odmah po pozivu, izašli ZJVP Zabok ispostava Marija Bistrica i ZJVP Zabok, DVD Marija Bistrica, DVD Tugonica – Podgrađe, DVD Laz te DVD Bedekovčina. Po-žar je u potpunosti ugašen u 9 sati ujutro. U požaru nije bilo unesrećenih te nije stradao niti jedan sakralni objekt u Svetištu, već je nastala samo materijalna šteta na popratnim objektima.

Od srca zahvaljujemo dragim vatrogascima i policajcima koji su svojom hrabrošću, požrtvovnošću i predanošću očuvali svetište od veće štete.

U opožarenom prostoru nalazili su se: dvorana za pastoralne susrete mladih, prostorija za razglas crkve na otvorenom, alatnica sa spremištem, prihvatilište hodočasnika, dvorana za probe zbora, prostorije župnog Caritasa te katehetska dvorana. Izgorjelo je kompletno krovište istočnog dijela kompleksa te većina krovišta s južne strane. Sve su prostorije u potpunosti ili većim dijelom uništene. Ipak, uspjeli smo od požara obraniti dvije novouređene prostorije (pjevanu i katehetsku dvoranu) te ćemo uz manje popravke u njima moći održavati katehetske susrete i probe zborova.

U danima nakon požara započeli smo s čišćenjem izgorjelih prostorija i privremenim natkrivanjem krovišta koje nije do kraja izgorjelo. Ovom poslu odmah su se spremno odazvali dragi župljani koji su u velikom broju pomogli da što prije očistimo prostore i pokrijemo krovište. Unatoč tragediji požara osjetio se snažan duh zajedništva i vjere da ćemo ubrzo, uz Božju pomoć, sve obnoviti. Svim dragim župljanima zahvaljujem na konkretnoj pomoći, a osobito veliko hvala tvrtkama koje su nam pomogle sa strojevima i potrebnom mehanizacijom.

Pred nama je sada izrada projektne dokumentacije za obnovu gospodarskih zgrada. U svemu usko surađujemo s konzervatorskim uredom Krapinsko – zagorske županije. Nadamo se da ćemo prve korake obnove započeti u proljeće iduće godine.

Uvjereni smo kako ćemo ovaj prostor obnoviti na način da bude na korist svim župljanima i hodočasnicima. Osim novih katehetskih dvorana, želja nam je da uredimo konačište za hodočasnike, ambulantu za prvu pomoć, prostorije za župni Caritas i nove sobe za potrebe ispovjednika i volontera. Ovaj požar neće utjecati na program Svetišta koji će se odvijati prema ustaljenom rasporedu.

Pozivamo sve vas dragi župljani i hodočasnici da molitvom pratimo ovu obnovu znajući da dobri Bog može iz pepela izgraditi još nešto ljepše i savršenije. Neka nas prati zagovor naše Majke Božje Bistričke koja je i u ovom požaru ostala neoštećena.

Domagoj Matošević

Kako do nas?