logo
Background

Hrvatsko nacionalno svetište

Majke Božje Bistričke

Današnjom svetkovinom svake se godine pali svjetlo nade na našim putovima. To svjetlo nije samo svjetlo koje govori o onome što slijedi poslije smrti; to je svjetlo koje osvjetljava naš život ovdje i sada. Naime, upirući pogled u Mariju na nebo uznesenu i s pouzdanjem tražeći njezin zagovor naš se život već sada ispunja nebeskom radošću, na koju nas usmjerava Marijin hvalospjev.
Ona poziva da se ne bojimo Boga, jer On svojom veličinom ne može biti 'konkurent' našem životu, njegova veličina ne umanjuje našu slobodu. Marija dobro zna: ako je Bog velik u našem životu i mi smo veliki. Ako je Bog malen u našem životu i mi smo maleni; sužuju se naši vidici, slabi naša nada, prostor našeg djelovanja postaje tako uzak i malen da ne može prihvatiti druge, dopustiti im da uz nas postoje i djeluju.
˜— Kardinal Josip Bozanić, Velika Gospa 2020.

kip

7. nacionalni susret štovatelja Božjega milosrđa

Sedmi nacionalni susret štovatelja Božjega milosrđa održat će se u subotu, 17. listopada 2020. godine u nacionalnom marijanskom svetištu u Mariji Bistrici. 

Središnje euharistijsko slavlje u 11 sati predvodit će mons. Petar Palić, novoimenovani mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski apostolski upravitelj.

Program predviđa i štovanje relikvija svetaca Milosrđa, sv. Faustine, sv. Ivana Pavla II. i bl. Mihaela Sopoćka nakon sv. Mise, u skladu s epidemiološkim uvjetima, križni put u 14 sati te pobožnost u čast Božjega milosrđa u 15 sati.

Nacionalni susret bit će u znaku više obljetnica značajnih za štovatelje Božjega milosrđa:

20. obljetnice proglašenja Faustine Kowalske svetom (30. 4. 2000.)
115. obljetnice njezina rođenja (25. kolovoza 1905.)
85. obljetnice objave molitve krunice Božjega milosrđa (13. i 14. rujna 1935.)
100. obljetnice rođenja sv. Ivana Pavla II. (18. 5. 1920.)
100. obljetnice proglašenja svetom Margarete Marije Alacoque (13. 5. 1920.)
20. obljetnice prisutnosti Družbe sestara Milosrdnog Isusa u Hrvatskoj.

Susret organizira Koordinacija štovatelja Božjega milosrđa.

Kako do nas?