logo
Background

Hrvatsko nacionalno svetište

Majke Božje Bistričke

U Isusu, Sinu Božjem, rođenom od Djevice Marije, zasjala je dobrostivost i čovjekoljublje našega Gospodina. Zbog toga je svatko od nas ljubljen od Boga. Božja dobrota zahvaća sve ljude, svaki ljudski stvor, svaku ženu i svakoga muškarca. U tome je i tajna božićne radosti i veselja, božićne dobrote i mira, što se tako spontano o Božiću razliježe na ljude dobre volje i potiče pjesmu hvale i zahvaljivanja Bogu za njegovo neizmjerno milosrđe. I ovih će se dana postaviti izravno pitanje o tome što je privlačno u Božiću, zašto ljudi rado dolaze u crkve, zašto su drukčijega raspoloženja, što ih potiče na dobro…

Božić je objava da je svaki čovjek ljubljen od Boga. Tako jednostavno i duboko: Božić nam govori Božjom ljubavlju; Božić unosi tu ljubav u međusobne odnose; Božić iznosi iz nas snagu svoje ljubavi koja prebiva u nama po Duhu Svetom.
˜— kardinal Josip Bozanić, Božić 2017.

kip

329. zavjetno hodočašće vjernika grada Varaždina Majci Božjoj Bistričkoj

329. zavjetno hodočašće vjernika grada Varaždina Majci Božjoj Bistričkoj održat će se od 30. lipnja do 2. srpnja, ove godine u organizaciji i koordinaciji varaždinske Župe svetog Vida. Hodočašću se već tradicionalno pridružuju i druge župe šire okolice grada Varaždina i ostale župe Varaždinske biskupije.

Središnje misno slavlje hodočašća - zavjetnu svetu misu vjernika grada Varaždina - u nedjelju 1. srpnja u 11 sati u crkvi blaženog Alojzija Stepinca na otvorenom u svetištu Majke Božje Bistričke predvodit će mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup.

Hodočasnici pješaci okupit će se tradicionalno u subotu 30. lipnja u 3 sata izjutra u varaždinskoj katedrali na službi Riječi i blagoslovu hodočasnika. Okupljanje u crkvi na Vinskom vrhu, nakon koje slijedi ulazna procesija u bistričko svetište, bit će od 14 sati. Hodočasnička sveta misa u crkvi bl. Alojzija Stepinca na otvorenom proslavit će se u 19 sati, dok će Put svjetla - procesija sa svijećama na Kalvariji biti u 21 sat.

U nedjelju duhovni sadržaji počinju zajedničkim križnim putem na Kalvariji u 9 sati. Zavjetna sveta misa u crkvi bl. Alojzija Stepinca na otvorenom bit će, kao što smo spomenuli, u 11 sati, a oproštajna procesija u bistričkoj bazilici u 15 sati.

Za sve koji neće ići pješice organiziran je prijevoz. U nedjelju u 6 sati biti će, naime, polazak autobusa iz Milkovićeve ulice u Varaždinu (između Glazbene škole i kapucinske crkve). Povratna karta kupuje se do četvrtka navečer u župnom uredu ili u Gospodarskoj 56 (kraj Lidla), gdje se odnedavno nalazi privremeni autobusni kolodvor. Isto vrijedi i za pješake koji se kući vraćaju autobusom.

U ponedjeljak 2. srpnja biskup Mrzljak će predvoditi i svetu misu zahvalnicu u varaždinskoj katedrali u 19 sati.

Kako do nas?