logo
Background

Hrvatsko nacionalno svetište

Majke Božje Bistričke

Današnjom svetkovinom svake se godine pali svjetlo nade na našim putovima. To svjetlo nije samo svjetlo koje govori o onome što slijedi poslije smrti; to je svjetlo koje osvjetljava naš život ovdje i sada. Naime, upirući pogled u Mariju na nebo uznesenu i s pouzdanjem tražeći njezin zagovor naš se život već sada ispunja nebeskom radošću, na koju nas usmjerava Marijin hvalospjev.
Ona poziva da se ne bojimo Boga, jer On svojom veličinom ne može biti 'konkurent' našem životu, njegova veličina ne umanjuje našu slobodu. Marija dobro zna: ako je Bog velik u našem životu i mi smo veliki. Ako je Bog malen u našem životu i mi smo maleni; sužuju se naši vidici, slabi naša nada, prostor našeg djelovanja postaje tako uzak i malen da ne može prihvatiti druge, dopustiti im da uz nas postoje i djeluju.
˜— Kardinal Josip Bozanić, Velika Gospa 2020.

kip

15. Hodočašće Vrhbosanske i Banjalučke (Nad)biskupije

Petnaesto hodočašće vjernika Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije u Hrvatsko Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke u Mariju Bistricu, održat će se u subotu 10. listopada.

“Kao i prethodnih godina, tako i ove, pozivam svećenike i vjernike Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije na XV. Hodočašće u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke, koje će se održati 10. listopada 2020., na drugu subotu u mjesecu listopadu.

U ovoj tjeskobnoj i neizvjesnoj situaciji koja je nastupila zbog koronavirusa, želimo moliti zagovor Blažene Djevice Marije kako bismo u svim kušnjama uspjeli sačuvati njezinu vjeru i pouzdanje u Boga. Želimo zahvaliti Bogu za sve ljude dobrog srca koji su se potpuno stavili u službu bolesnih i umirućih, kao i prognanih i onih koji su u potrebi.

Odlučni da ovo hodočašće organiziramo u skladu s mjerama koje svaka država usvaja i provodi u borbi protiv koronavirusa, molimo da se prijave hodočasnika iz Bosne i Hercegovine dostave Ordinarijatu u Sarajevu i Banjoj Luci najkasnije do 5. listopada.

U Svetište treba doći na vrijeme kako bi hodočasnici imali dovoljno vremena za pristupiti sakramentu sv. Ispovijedi i za obaviti osobnu pobožnost.

Brojni vjernici koji žive u Republici Hrvatskoj a potječu iz naših župa rado sudjeluju u ovom hodočašću, koje ujedno bude i prigoda za susret rodbine, prijatelja i poznanika. Stoga se nadamo da će upravo oni odgovoriti na ovaj poziv i hodočastiti Majci Božjoj.

U dogovoru s upravom Svetišta u Mariji Bistrici, odlučeno je da se ovogodišnje hodočašće ograniči na slavljenje mise na otvorenom u 11 sati. Križni put i pozdrav Gospinu liku u crkvi su otkazani, s tim da će biti moguće obaviti ih u privatnom obliku.

Želeći uspješnu organizaciju hodočašća, molim zagovor naše nebeske Majke i na sve zazivam Božji blagoslov”, poručio je kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski u svom pozivu.

Izvor: IKA

Kako do nas?