logo
Background

Hrvatsko nacionalno svetište

Majke Božje Bistričke

kip

Godina dana od požara u gospodarskim zgradama i pogled u budućnost

Prošlo je godinu dana od utorka 13. listopada 2020. godine, kada je oko 3 sata u noći izbio požar u tzv. gospodarskim zgradama u dvorištu Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke. 

U opožarenom prostoru nalazili su se: dvorana za pastoralne susrete mladih, prostorija za razglas crkve na otvorenom, alatnica sa spremištem, prihvatilište hodočasnika, dvorana za probe zbora, prostorije župnog Caritasa te katehetska dvorana. Izgorjelo je kompletno krovište istočnog dijela kompleksa te većina krovišta s južne strane. Sve su prostorije u potpunosti ili većim dijelom uništene.

U danima nakon požara očišćene su izgorjele prostorije i privremeno je natkriveno krovište koje nije do kraja izgorjelo. 

Svetište prije i poslije požara.

U ovih godinu dana pristupilo se izradi projektne dokumentacije za obnovu gospodarskih zgrada. Projekt je nazvan "Hodočasnički volonterski centar". Napravljen je idejni projekt te glavni projekt koji je je odobren od nadležnog Konzervatorskog ureda u Krapini. Ishođena je građevinska dozvola i započeta je obnova.

Hodočasnički volonterski centar će se sadržavati: višefunkcionalnu dvoranu, prostor za okrepu hodočasnika, hodočasničke spavaonice, sobe za svećenike, ambulantu za hodočasnike i prostor za župni Caritas.

Multifunkcionalna dvorana

Prostor za okrepu hodočasnika 

Hodočasničke spavaonice 

Sobe za svečenike

U tijeku su radovi na stabilizaciji zgrada koje su oštećene u požaru. 

Pozivamo sve vas dragi župljani i hodočasnici da molitvom pratimo ovu obnovu znajući da dobri Bog može iz pepela izgraditi još nešto ljepše i savršenije. Neka nas prati zagovor naše Majke Božje Bistričke koja je i u ovom požaru ostala neoštećena.

Ako želite pomoći i darom, to možete učiniti putem uplate na račun u Zagrebačkoj banci:

IBAN: HR9623600001101810196;
SWIFTZABA HR 2X

Župa Uznesenja B.D. Marije
Trg pape Ivana Pavla II. 32
49246 Marija Bistrica

Hvala za svaki Vaš dar i pomoć u obnovi nakon potresa i požara!

Kako do nas?