logo
Background

Hrvatsko nacionalno svetište

Majke Božje Bistričke

kip

Akademski kipar Tomislav Kršnjavi darovao Svetištu kip kardinala Franje Kuharića

U četvrtak 27.5.2021. je u Svetištu postavljen kip kardinala Franje Kuharića s pokaznicom, koji je bistričkom Svetištu darovao akademski kipar Tomislav Kršnjavi. Riječ je o originalnom gipsanom modelu kipa, čiji je brončani odljev postavljen pred župnom crkvom u Pribiću, rodnom mjestu Franje Kuharića, o stotoj obljetnici kardinalova rođenja, 2019.godine.

”Drago mi je da smo danas ovdje skupa u Mariji Bistrici da kip koji smo zajedno postavljali Zagrebačka nadbiskupija i ja kao autor kojem je ona izrazila to povjerenje.” rekao je ovom prilikom Kršnjavi i podsjetio da je 2019. godine na 100. obljetnici kardinalovog rođenja postavljen brončani kip u Pribiću, u njegovom rodnom mjestu. ”Ovo je originalni gipsani model po kojem je učinjen brončani odljev u Pribiću. Odlučio sam sa svojom obitelji darovati Zagrebačkoj nadbiskupiji, Nacionalnom Svetištu u Mariji Bistrici i drago mi je da su taj dar prihvatili. Mislim da na jedan lijepi način kardinal pripada ovdje. Ono što ja sam nisam znao u trenutcima kada sam ga 2019. godine radio, kada sam imao to nadahnuće da ga prikažem kao lik sa pokaznicom kako donosi Presveto i poziva nas na susret s Isusom, nas na naš poseban odnos, da u Njemu rastemo, a kako je to biskup Šaško tada rekao da se to lijepo poklapa sa velikim Euharistijskim kongresom koji je bio 1984., pa se 2019. godine punilo 35 godina od tog velikog događaja kada je sav naš narod ovdje bio okupljen. To je baš predvodio kardinal Kuharić, pa i na taj način pripada ovdje Marijanskom svetištu jer je bio toliko povezan s blaženom Djevicom Marijom i pobožnosti sa cijelim svojim narodom.” rekao je Kršnjavi i nastavio: ”Ova darovnica to i opisuje pa se nadam da će sad na ovaj način ovaj kip kojeg smo smjestili ovdje, uz ispovjedaonice, pozivati upravo na ispovijed, na klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu i na onu osnovnu ideju koju sam u biti i želio ovim kipom izraziti i u Pribiću, a i ovdje se to sad pokazuje, a to da nas Kardinal poziva na Susret sa Isusom.” – zaključio je Kršnjavi.

Na ovoj vrijednoj donaciji zahvalio je preč. Domagoj Matošević. ”Ja bi u ime hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje bistričke, u ime naše župe želio zahvaliti gospodinu Tomislavu Kršnjaviju koji je izradio ovaj kip i došao na ovu ideju da našem Svetištu pokloni kip. Zahvaljujem se mons. Nedjeljku Pintariću koji je bio jedan most i koji nam je pomogao da se ova lijepa želja i realizira. Danas kad smo postavili ovaj kip, jako sam sretan što je baš na ovom mjestu, zato što se nalazimo na mjestu naših novih ispovjedaonica gdje hodočasnici redovito kada dođu u Mariju Bistricu, možda prvi korak koji učine nakon što uđu u samo Svetište i obiđu oltar jest taj da dođu i da se ispovjede. Uz same ispovjedaonice tu je naša Dvorana Božjeg milosrđa i tu za vrijeme velikih hodočašća imamo izloženi Presveti oltarski sakrament i nekako nam je baš ta dvorana Božjeg milosrđa kao jedno srce Svetišta jer negdje iz ovog prostora vjernici izlaze drugačiji, obnovljeni bez nekakvog životnog tereta kojeg imaju na srcu i zapravo slobodni. Baš mi je drago, kao što ste rekli, geslo kardinala Franje Kuharića „Bog je ljubav“, opet je povezano s Božjim milosrđem, povezano je sa Sakramentom svete ispovijedi, a opet je povezano i s ovom prostorijom gdje imamo klanjanje. Baš mislim da je na dobrom mjestu i da mnogi vjernici kada dođu na ovaj prostor, a voljeli su i poznavali dragog nam kardinala, da će baš biti sretni što je ovdje i da će im on još nekako pomoći u njihovoj duhovnoj pripravi za sakrament Svetoj ispovijedi, a onda kasnije i slavlje Svete euharistije. Od srca hvala.” – rekao je preč. Matošević. Kip je postavljen na prostoru kod novih ispovjedaonica uz Dvoranu Božjeg milosrđa.

Više o samom kipu pročitajte u članku Tomislav Kršnjavi: Kip kardinala Kuharića poziva na susret s Presvetim i ide u susret s Isusom svakom čovjeku | HKM

Autor: Elvis Lacković

Kako do nas?