logo
Background

Hrvatsko nacionalno svetište

Majke Božje Bistričke

kip

332. zavjetno hodočašće vjernika grada Varaždina Majci Božjoj Bistričkoj

Zavjetno hodočašće vjernika grada Varaždina Majci Božjoj Bistričkoj 332. godinu za redom održat će se od 3. do 5. srpnja 2021. godine. Hodočašće predvodi varaždinski biskup mons. Bože Radoš, a ove ga godine organizira župa sv. Fabijana i Sebastijana.

HODOGRAM HODOČAŠĆA GRADA VARAŽDINA

Prvi dan – 3. srpnja 2021.
332. hodočašće grada Varaždina organizira se na već uhodan način. Započinje u subotu 3. srpnja ujutro u 3:00 sata blagoslovom hodočasnika u varaždinskoj katedrali, nakon čega će pješaci krenuti u Mariju Bistricu prema uobičajenom planu putovanja. Prolazit će kroz Trg slobode, Kapucinski i Vidovski trg, kroz Jalkovečku ulicu prema Beretincu i do Belskog dola gdje je malo odmorište. Hodočašće se nastavlja preko Podruta i Konjščine do Vinskog Vrha odakle u 14:00 sati započinje zajednička svečana procesija prema svetištu Majke Božje Bistričke, kamo se stiže oko 15:00 sati.
Prvog dana hodočašća sveta misa u crkvi bl. Alojzija Stepinca na otvorenom slavit će se u 19:00 sati, a u 21:00 sat upriličit će se pobožnost „Put svjetla“ uz procesiju na kalvariji.

Drugi dan – 4. srpnja 2021.
Glavni hodočasnički dan u nedjelju 4. srpnja započet će pobožnošću križnoga puta na kalvariji s početkom u 9:00 sati. Središnji događaj - zavjetna sveta misa u crkvi na otvorenom - slavit će se u 11:00 sati.
Za vjernike koji će se pješacima pridružiti u nedjelju, organiziraju se autobusi čiji je polazak iz Varaždina u 6:00 sati. Povratna karta u iznosu od 40,00 kn može se kupiti na autobusnom kolodvoru do petka 2. srpnja (ujedno i za pješake koji se vraćaju autobusom).
Nakon oproštajne procesije u bistričkoj bazilici koja će biti u 15:00 sati, predviđen je povratak u Varaždin.

Treći dan hodočašća – 5. srpnja 2021.
Zavjetno varaždinsko hodočašće u Mariju Bistricu završava u ponedjeljak 5. srpnja svetom misom zahvalnicom u varaždinskoj katedrali s početkom u 19:00 sati.


Vlč. Ivica Cujzek, župnik župe Sv. Fabijana i Sebastijana u svom pozivu vjernicima poručuje i potiče na hodočašće: "Po istoj toj stazi po 332. put poći ćemo zajedno k Njoj, zdravlju bolesnih, ponijeti joj svoje rane i radosti, čeznuća, prošnje i vapaje, svoje ponizne duše koje s pouzdanjem gledaju naprijed i s nadom idu prema novim izazovima u kojima se ne plašimo nikojih sjena zla."
 

Organizatori napominju kako zbog radova na cesti nije moguće u svetište Majke Božje Bistričke doći automobilima preko Vinskog Vrha, već obilaznim pravcem Konjščina-Zlatar Bistrica-Marija Bistrica.

Kako do nas?