logo
Background

Hrvatsko nacionalno svetište

Majke Božje Bistričke

kip

32. Velikogoričko hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj

Trideset i drugo velikogoričko zahvalno pješačko hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj započet će u subotu 2. rujna u 5:00 sati ispred župne crkve Navještenja BDM.

Euharistijsko slavlje u Mariji Bistrici u 18:00 sati predvodit će, u koncelebraciji s velikogoričkim svećenicima, monsinjor Tomislav Rogić, šibenski biskup.

Ove godine vjernici Velike Gorice krenut će po 32. put pješice hodočasteći 42 kilometra od Velike Gorice do Marije Bistrice. Zahvalit će Gospi što je svojim zagovorom očuvala njihov grad od ratnih razaranja u Domovinskom ratu, zahvalit će za slobodu i moliti za našu Domovinu. Molit će Marijin zagovor za sve nas, naše obitelji, roditelje i djecu, starce, djedove i bake, mladiće i djevojke. Ujedinjeni u vjeri molit će za napredak u miru i zajedništvu, u ljubavi prema Bogu i bližnjemu, za otvorenost srca i uma za novi govor u ovom svijetu, molit će za to da vrijedne ruke stave, uz Božju pomoć, na raspolaganje na dobrobit i rast Crkve i Domovine kako bi u našoj Hrvatskoj došlo vrijeme ‘kad će procvjetati pustinja’ po riječima proroka Izaije.

Na hodočašću hodočasnici prolaze ovim mjestima:

Velika Gorica

Rakarje

Kobilić

Šćitarjevo

U Šćitarjevu ulaze na autoput u 7:30 sati.

Autoputom prema Varaždinu do Soblinca.
Pauza kod župne crkve.

Nastavljaju preko Prepuštovca do Kašine.

Od Kašine preko Laza stižu do Marije Bistrice nakon 15:00 sati.

Prije 32. godine, 3. rujna 1991., monsinjor Josip Frkin, ondašnji župnik velikogoričke župe Navještenja, dao je zavjet Mariji ako njezinim zagovorom Velika Gorica bude očuvana od ratnih razaranja vjernici će hodočastiti Majci Božjoj Bistričkoj i natrag. Zavjet je dan u najvećoj molitvenoj skupini kakvih je u ratno vrijeme bilo u Velikoj Gorici nekoliko, a okupljale su se od početka rata oko krajputaša, križnih drva ili kapelica na različitim mjestima u župi moliti krunicu s nakanom za mir i slobodnu Domovinu. Marija je svojim zagovorom očuvala Veliku Goricu a vjernici su zavjet ispunili hodočasteći do Bistrice i natrag 26. i 27. rujna 1992. Na kraju tog zavjetnog zahvalnog hodočašća neki su vjernici pitali hoće li se hodočastiti i nagodinu. I tako je Velikogoričko zahvalno hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj postalo tradicionalno.

Iz Marije Bistrice organiziran je povratak autobusima tako da svi oni kojima je potreban prijevoz mogu doći u župni ured i već sada rezervirati svoje mjesto u autobusu. Hodočasnici se mogu predbilježiti u župnom uredu od 8 do 10 sati i poslijepodne neposredno iza svete mise.

Kako do nas?