logo
Background

Hrvatsko nacionalno svetište

Majke Božje Bistričke

kip

300. zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba u Mariju Bistricu

Ovogodišnje, 300. Zavjetno hodočašće vjernikā grada Zagreba Majci Božjoj Bistričkoj održat će se 9. i 10. rujna pod geslom "Zagreb te moli tvoj zagovor svet dolazeć' k tebi tri stotine ljet".

Tristo godina izvršavanja Zavjeta nije samo tradicija ili običaj. To je tristo godina čvrste vjere i molitve, hodočašća, usrdnih prošnji i uslišanja. Sve nas to obvezuje na zahvalnost i vjernost. Zahvalnost, zbog nebrojenih milosti i dobara koja smo po zagovoru Majke Božje Bistričke zadobili Božjom dobrotom. Vjernost, zbog činjenice da nas Marija tijekom tri stoljeća nije iznevjerila već je trajno uza zagrebački puk svojom zagovornom molitvom. Zbog toga Zavjet dan u prošlosti obvezuje i nas u sadašnjosti.

Prilikom 300. Zavjetnog hodočašća vjernikā grada Zagreba Majci Božjoj Bistričkoj sastavljeni su prigodni materijali koji se mogu koristiti za duhovnu pripravu:
 • Molitva Majci Božjoj Bistričkoj koja će se moliti u župama grada Zagreba od petka 1. rujna do subote 9. rujna 2023. godine na završetku euharistijskoga slavlja. Oni koji neće biti na Mariji Bistrici u nedjelju 10. rujna pozvani su toga dana također moliti predloženu Molitvu
 • Zazivi Majci Božjoj Bistričkoj kojima se može koristiti u raznim prigodama pobožnosti tijekom devetodnevne priprave za Hodočašće. U stilu u kojemu je napisan slogan našega jubilarnog hodočašća (,Zagreb te moli tvoj zagovor svet dolazeć' k tebi tri stotine ljet.") napisano je pet zaziva koji se mogu i pjevati. Tako smo, kao primjer, naznačili da ih je moguće pjevati na melodiju marijanske pučke popijevke 'Lijepa si lijepa' dodajući pripjev iz te popijevke.
 
Plakat za 300. Zavjetno hodočašće vjernikā grada Zagreba Majci Božjoj Bistričkoj preuzmite ovdje.
 

Program hodočašća:

Subota, 9. rujna

Hodočasnici pješaci organizirano kreću prema Mariji Bistrici:
 • od katedrale preko Sljemena - Blagoslov hodočasnika u bogoslužnom prostoru BI. Alojzija Stepinca u 5 sati; sveta misa u sljemenskoj kapeli u 9 sati (predvodi biskup Ivan Šaško)
 • iz Čučerja preko Laza - sveta misa u Čučerju u 10.30 sati (predvodi mons. Mijo Gorski)
 • od Sesveta preko Laza - sveta misa u Sesvetama u 9 sati (predvodi povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije) - ove godine tim putem hodočaste mladi Zagrebačke nadbiskupije
 • u 18.30 sati ulazna procesija od kapele sv. Ladislava u svetište Majke Božje Bistričke - procesiji se pridružuju Nadbiskup i biskupi, te mladi Zagrebačke nadbiskupije
 • u 20 sati Služba svjetla - procesija sa svijećama uz molitvu i pjesmu na Kalvariji (u slučaju jače kiše održat će se skraćena Služba svjetla bez hodanja Kalvarijom) 
 • nakon Službe svjetla - klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom - predvode mladi u Bazilici

Nedjelja, 10. rujna
 • u 9 sati - zajednička pobožnost Križnog puta
 • u 10.30 sati - Zavjetna procesija od kapele Ave Maria do crkve na otvorenom
 • u 11 sati sveta misa koju predvodi zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša
Pozvani su svi vjernici, a osobito mladi da se hodom uključe u ovu procesiju, a oni koji imaju narodne nošnje neka ih obuku. Uvijek su dobro došli u procesiju pripadnici vatrogasnih postrojbi i lovaca u svojim svečanim odorama, kao i pripadnici različitih udruga.
Župe koje imaju svoje barjake neka ponesu i nose ih u procesiji.

 
Prijenos nedjeljnog misnog slavlja bit će moguće pratiti na Radio Sljemenu, Prvom programu i Glasu Hrvatske Hrvatskog radija te Hrvatskom katoličkom Radiju i Radio Mariji.

Kako do nas?