logo
Background

Hrvatsko nacionalno svetište

Majke Božje Bistričke

kip

23. recital "Josip Ozimec"

U Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke, u subotu 30. listopada 2021., održava se 23. po redu duhovno-refleksivni recital prepoznatljivog kulturnog identiteta mjesta Marija Bistrica kroz ime antologijskog kajkavskog pjesnika Josipa Ozimca

Ovaj recital je prerastao u tradicionalnu kulturno-književnu manifestaciju, koja se održava krajem listopada, a sudjeluju autori iz cijele Hrvatske.

Obrađuje duhovno-refleksivnu tematiku, njeguje moderni pjesnički izričaj, suživljavanje s Bogom, Marijom, prirodom i bližnjima. Njeguje pjesnički izričaj kojem je u prvom planu unutarnja struktura, bogatstvo slika i misli sa znatnim refleksivnim misaonim nabojem.

Objedinjuje pjesme u trima književnojezičnim kategorijama: kajkavskoj, čakavskoj i štokavskoj, u bogatstvu različitosti hrvatskoga trojezičnoga bića. Recital je natjecateljskog karaktera te se sukladno tome dodjeljuju po tri nagrade za svaki jezični izričaj a odabrane pjesme za interpretiranje na završnoj svečanosti ocjenjuje i publika. 

Svaki recital prati i tiskani Zbornik u koji ulaze pjesme odabrane od stručnog ocjenjivačkog suda. 

Na ovogodišnji natječaj 54 autora ukupno je poslalo 218 radova, od toga 81 na kajkavskom, 115 na standardu i 22 na čakavskom. Stručni sud u sastavu dr. sc. Ivo Kalinski, profesorica Ivančica Tomorad i don Anton Šuljić odabrat će radove za izvođenje na samoj završnici recitala, kao i za objavu u zborniku ''Došel bum v Bistricu''.

Sama završnica recitala održat će se u subotu 30. listopada u Dvorani Božjeg milosrđa u Svetištu Majke Božje Bistričke s početkom u 17 sati, kao i prošle godine, prilagođena epidemiološkim mjerama i uz prijenos na Facebook stranici Svetišta MBB. Stihove će kazivati Jelena Januš-Grbić i Josip Klapač. Organizator Recitala je Radio Marija Bistrica. 

Kako do nas?