logo
Background

Hrvatsko nacionalno svetište

Majke Božje Bistričke

Veliki tjedan suočava nas sa znakovima i iskustvima nedostataka i praznine. A vjera nam omogućuje baš u životnoj praznini otkrivati prisutnost Živoga. To je iskustvo uskrsnoga jutra koje je anđeo objavio ženama: »Nije ovdje! Uskrsnuo je!« Stoga, u svakoj ljudskoj praznini odjekuje vijest da nam je po Uskrsnulomu Gospodinu darovana punina. Jer čovjek nije stvoren za prazninu, nego za Puninu.
U nedjelju Uskrsnuća Gospodinova Crkva moli: »Bože, ti si danas po svojemu Jedinorođencu pobijedio smrt i nama otvorio pristup vječnom životu.« To je Radosna vijest koju i mi naviještamo i svjedočimo. Život vječni za nas počinje kada se sjedinimo s Božjim Sinom, kada prihvatimo Boga koji nam se daje i koji se predao za nas. U tom vidu i kušnje kroz koje prolazimo obasjane su svjetlom Uskrsa, koje ostaje našom novom snagom i utjehom
˜— Biskupi Hrvatske biskupske konferencije, U Velikomu tjednu 2020.

kip

Papa: Kako primiti oprost do prve prilike za ispovijed

Autor: vaticannews.va/Laudato/D.T. Photo: vaticannews.va/Laudato petak, 20. ožujka 2020. u 20:05

Papa Franjo u propovijedi tijekom sv. Mise održanoj u Domu svete Marte citirao je Katekizam Katoličke Crkve i ''savršeno kajanje'' kojim se opraštaju grijesi dok ne bude moguće otići na ispovijed.

- ''Salus animarum'', spas duša, vrhovni je zakon Crkve, bitno mjerilo koje određuje on što je ispravno. Zbog toga Crkva uvijek, na sve načine, nastoji pružiti mogućnost za pomirenje s Bogom svima koji to žele, koji traže, koji čekaju ili su svjesni svojega stanja i osjećaju potrebu da ih se sasluša, voli, da im se oprosti. U ovo vrijeme krize zbog pandemije, s teško bolesnim osobama koje su izolirane na odjelima intenzivnoga liječenja, kao i za obitelji od kojih se traži da ostanu u kući kako bi se izbjeglo širenje zaraze, korisno je podsjetiti sve na bogatstvo tradicije. 

Sveti Otac naglasio je kako mnogi od nas za Uskrs idu ispovjediti kako bismo se ponovno susreli s Bogom, međutim, mnogi će mi danas reći: ''Oče, kako mogu naći nekog svećenika, ispovjednika, jer ne smije se izići iz kuće?

-  A ja se želim pomiriti s Gospodinom, želim da me On zagrli, da me moj otac zagrli… Što da učinim ako ne nađem svećenika?'' Čini ono što ti kaže Katekizam. Vrlo je jasan, ako ne nađeš svećenika za ispovijed razgovaraj s Bogom, On je tvoj Otac, i reci mu istinu: ''Napravio sam to i to… Oprosti mi'', i traži od Njega oproštenje svim srcem, uz molitvu kajanja, i obećaj mu: ''Poslije ću se ispovjediti, ali sada mi oprosti''. I odmah ćeš se vratiti u milost Božju. Sam se možeš približiti, kako nas uči Katekizam, Božjem oprostu, ne imajući pri ruci svećenika. Zamislite, sada je trenutak! Ovo je pravi, zgodan trenutak. Dobro učinjeni čin savršenoga kajanja, i naša će duša postati bijela poput snijega – rekao je Papa.

Tu je papa Franjo mislio na točke 1451 i 1452 Katekizma Katoličke Crkve, koji je objavio sv. Ivan Pavao II., a koji je sastavljen pod vodstvom tadašnjega pročelnika Zbora za nauk vjere Josepha Ratzingera.

KKC 1451 Među pokornikovim činima kajanje je na prvome mjestu. To je »bol duše i osuda počinjenog grijeha s odlukom više ne griješiti.

KKC 1452 Kada kajanje proizlazi iz ljubavi prema Bogu, ljubljenom iznad svega, naziva se ''savršenim kajanjem'' (iz ljubavi prema Bogu, contritio). To kajanje oprašta lake grijehe; a postiže oproštenje i teških grijeha ako uključuje čvrstu odluku pristupiti sakramentalnoj ispovijedi, čim to bude moguće

- Što se tiče ''kajanja'' Katekizam nas, spominjući Tridentski sabor, uči da je, među svim činima pokajnika, ono na prvom mjestu. Ono je žalost duše i osuda počinjenoga grijeha, uz odluku osobe da neće više griješiti – objasnio je Papa.

Papa je naglasio da kajanje koje proizlazi iz ljubavi prema Bogu, ljubljenom iznad svega, naziva se ''savršenim kajanjem'' (iz ljubavi prema Bogu, contritio), te kako to kajanje oprašta lake grijehe; a postiže oproštenje i teških grijeha ako uključuje čvrstu odluku pristupiti sakramentalnoj ispovijedi, čim to bude moguće.

- Dakle, dok čekamo trenutak kada ćemo moći primiti odrješenje od svećenika, čim to dopuste prilike, tim je činom moguće odmah dobiti oprost. I to je već potvrdio Tridentski sabor, u 4. poglavlju dokumenta ''Doctrina de sacramento Paenitentiae'', Dekreta o sakramentu pokore, u kojemu stoji da kajanje popraćeno odlukom o pristupanju ispovijedi pomiruje čovjeka s Bogom i prije nego se doista pristupi sakramentu. Put je to Božjega milosrđa otvoren svima, koji pripada crkvenoj tradiciji i može biti koristan bilo komu, a posebno onima koji su u ovom trenutku uz bolesne u kući ili u bolnici – rekao je papa Franjo.

Kako do nas?