logo
Background

Hrvatsko nacionalno svetište

Majke Božje Bistričke

kip

Završetak radova na zvoniku bazilike Majke Božje Bistričke

Radovi na obnovi zvonika će završiti uoči svetkovine Majke Božje Bistričke. Svetu misu na samu svetkovinu 13. srpnja 2020. u 11h i blagoslov obnovljenog zvonika predslavi biskup mons. Mijo Gorski. Skele će biti skinute nakon toga.

Dragi župljani i hodočasnici, u tijeku su radovi za obnovu zvonika.

Za vrijeme izvođenja radova na obnovi zvonika bazilike Majke Božje Bistričke, zvona neće raditi. 

Za slučaj sprovoda zvoniti će zvonosvir u podnožju kalvarije.

Uočeno je bilo da se prilikom snažnih vjetrova i oluja crjepovi na zvoniku pomiču, a neki su čak i pali na prostor ispred bazilike. Detaljnim ispitivanjem utvređeno je da je drvena konstrukcija zvonika na nekim mjestima u izrazito lošem stanju i da je potrebno pristupiti obnovi i sandaciji dotrajale drvene građe. Iz tog razloga, u dogovoru s nadležnim Konzervatorskim odjelom u Krapini i Zagrebačkom nadbiskupijom, započela je izrada projektne dokumentacije za obnovu zvonika bazilike.

Projektom je utvrđeno da je potrebno postaviti skelu na čitavom krutom tijelu zvonika te oko samog krovišta. Nakon postavljanja skele potrebno je pažljivo skinuti i obilježiti crijep koji je u dobrom stanju, a zatim treba pristupiti sanaciji i promjeni dotrajale drvene građe zvonika. Nakon sanacije drvene građe zvonik će se pokriti "starim crijepom" na isti način kao što je crijep i prije bio slođen na krovištu zvonika. S obzirom da je za taj zahvat bilo potrebno postaviti skelu, željeli bismo iskoristiti već postavljenu skelu i za obnovu fasade zvonika te izvesti i radove na kamenim i dekorativnim elementima zvonika. Na taj bismo način potpuno obnovili toranj naše bazilike i završili obnovu njezine fasade koja je započeoa 2021. godine.

Do sada su sklopljeni ugovori s izvođačima radova i pristupilo se pripremnim radovima nabave drvene građe i svih potrebnih materijala za sanaciju zvonika. Vrijednost do sada ugovorenih sredstava iznosi 4.537.500 kuna, uključujući PDV: Naravno da su mogući dodatni troškovi kada se započne s radovima. Radovi su započeli postavljanjem skele sredinom veljače 2020. godine. 

Za ovaj iznimno važan i prijeko potreban projekt obnove za godinu 2019. od Ministarstva kulture iz programa financiranja zaštite kulturnih dobara dobiveno je 600.000 kuna, a od Krapinsko-zagorske županije dobiveno je 250.000 kuna. Ostatak ukupnog iznosa finacira se iz župne blagajne od darova hodočasnika i župljana.

Domagoj Matošević, rektor Svetišta

Kako do nas?