logo
Background

Hrvatsko nacionalno svetište

Majke Božje Bistričke

U Isusu, Sinu Božjem, rođenom od Djevice Marije, zasjala je dobrostivost i čovjekoljublje našega Gospodina. Zbog toga je svatko od nas ljubljen od Boga. Božja dobrota zahvaća sve ljude, svaki ljudski stvor, svaku ženu i svakoga muškarca. U tome je i tajna božićne radosti i veselja, božićne dobrote i mira, što se tako spontano o Božiću razliježe na ljude dobre volje i potiče pjesmu hvale i zahvaljivanja Bogu za njegovo neizmjerno milosrđe. I ovih će se dana postaviti izravno pitanje o tome što je privlačno u Božiću, zašto ljudi rado dolaze u crkve, zašto su drukčijega raspoloženja, što ih potiče na dobro…

Božić je objava da je svaki čovjek ljubljen od Boga. Tako jednostavno i duboko: Božić nam govori Božjom ljubavlju; Božić unosi tu ljubav u međusobne odnose; Božić iznosi iz nas snagu svoje ljubavi koja prebiva u nama po Duhu Svetom.
˜— kardinal Josip Bozanić, Božić 2017.

kip

Izložba "Papa putnik - bistrički hodočasnik" 20-godišnjica posjeta pape Ivana Pavla II. Mariji Bistrici i beatifikacije kardinala Alojzija Stepinca (3.X.1998. - 3.X.2018.)

Ogranak Matice hrvatske u Mariji Bistrici i Hrvatsko nacionalno Svetište Majke Božje Bistričke, u sklopu obilježavanja 20. godišnjice drugog posjeta pape sv. Ivana Pavla II. Hrvatskoj, njegovog posjeta Mariji Bistrici i proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca, organiziraju izložbu Papa putnik - bistrički hodočasnik.

Izložba će biti otvorena u Dvorani Božanskog milosrđa Svetišta Majke Božje Bistričke u nedjelju, 2. rujna 2018. godine u 19:30 sati te će je posjetitelj moći razgledati sve do 31. listopada. Otvorenju će prethoditi misno slavlje u bazilici Majke Božje Bistričke u 18.00 sati koje će predvoditi biskup, mons. dr. Ivan Šaško.

Oslonac izložbe su brojne fotografije vezane uz posjet Svetog Oca i tada korišteni predmeti, poput misnice koju je Papa nosio na misnom slavlju, svečane stolice na kojoj je sjedio te klecala na kojem je molio u bazilici Majke Božje Bistričke. Izloženi predmeti i fotografije biti će praćene informativnim panoima s podacima o poveznicama Hrvata i papinstva kroz povijest, o Mariji Bistrici uoči, tijekom i nakon posjeta Pape, samom sv. Ivanu Pavlu II. i bl. Alojziju Stepincu, te pratećim katalogom izložbe. Organizatori ističu da se izložba ostvaruje uz podršku brojnih vjernika koji su svjedočili beatifikaciji te spremno ustupili svoje fotografije. Tako će se na jednom mjestu naći različiti materijali, simbolični svjedoci ovog važnog dijela kulturne i vjerske baštine Marije Bistrice, Krapinsko-zagorske županije i Republike Hrvatske.

Papa Ivan Pavao II: bio je veliki prijatelj Hrvatske i Hrvata te je posjetio našu domovinu tri puta. Najpoznatiji pohod poduzet je 1998. godine pod geslom "Bit ćete mi svjedoci!". Sveti je Otac tada u Mariji Bistrici blaženim proglasio kardinala Alojzija Stepinca, prozvavši ga "bedemom Crkve u Hrvata". Tim činom simbolički su spojena dva velika bistrička hodočasnika te se taj dan i danas smatra najznačajnijim u bogatoj bistričkoj povijesti.

U želji da nam se pridružite prilikom ove svečane obljetnice najsrdačnije Vas pozivamo na otvorenje izložbe Papa putnik - bistrički hodočasnik. Obnovite svoja sjećanja na jedinstveni događaj kada je Svetište Majke Božje Bistričke posjetio poseban hodočasnik. Podijelite s nama radost tih trenutaka! Očekujemo Vas i veselimo se Vašem dolasku!

Kako do nas?