logo
Background

Hrvatsko nacionalno svetište

Majke Božje Bistričke

Veliki tjedan suočava nas sa znakovima i iskustvima nedostataka i praznine. A vjera nam omogućuje baš u životnoj praznini otkrivati prisutnost Živoga. To je iskustvo uskrsnoga jutra koje je anđeo objavio ženama: »Nije ovdje! Uskrsnuo je!« Stoga, u svakoj ljudskoj praznini odjekuje vijest da nam je po Uskrsnulomu Gospodinu darovana punina. Jer čovjek nije stvoren za prazninu, nego za Puninu.
U nedjelju Uskrsnuća Gospodinova Crkva moli: »Bože, ti si danas po svojemu Jedinorođencu pobijedio smrt i nama otvorio pristup vječnom životu.« To je Radosna vijest koju i mi naviještamo i svjedočimo. Život vječni za nas počinje kada se sjedinimo s Božjim Sinom, kada prihvatimo Boga koji nam se daje i koji se predao za nas. U tom vidu i kušnje kroz koje prolazimo obasjane su svjetlom Uskrsa, koje ostaje našom novom snagom i utjehom
˜— Biskupi Hrvatske biskupske konferencije, U Velikomu tjednu 2020.

kip

27. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja

Ministarstvo hrvatskih branitelja u suradnji s Vojnim ordinarijatom u Republici Hrvatskoj organizira sudjelovanje hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji na 27. hodočašću Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja u svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici.

Hodočašće će se održati u nedjelju 6. listopada. Uz pripadnike Hrvatske vojske i policije, na hodočašću će sudjelovati oko 1100 hodočasnika hrvatskih branitelja i njihovih obitelji iz svih županija RH (uključujući i Grad Zagreb) za koje Ministarstvo organizira autobusni prijevoz iz županijskih središta (jedan autobus za svaku županiju, Grad Zagreb i Ministarstvo). Nositelji aktivnosti organizacije hodočašća u županijama/Gradu Zagrebu su Područne jedinice Ministarstva hrvatskih branitelja koje u suradnji s udrugama iz Domovinskog rata organiziraju odlazak braniteljske i stradalničke populacije iz Domovinskog rata na hodočašće.

Do 7.45 sati planiran je dolazak hodočasnika u Mariju Bistricu
U 10.15 sati je početak koncelebrirane mise
Od 12.30 sati je podjela toplog obroka hodočasnicima
U 15 sati je početak Križnog puta
Od 17 sati planiran je odlazak hodočasnika iz Marije Bistrice

Hrvatska radiotelevizija izravno će prenositi hodočašće na Prvom programu od 9.58 h.

Kako do nas?