logo
Background

Hrvatsko nacionalno svetište

Majke Božje Bistričke

U Isusu, Sinu Božjem, rođenom od Djevice Marije, zasjala je dobrostivost i čovjekoljublje našega Gospodina. Zbog toga je svatko od nas ljubljen od Boga. Božja dobrota zahvaća sve ljude, svaki ljudski stvor, svaku ženu i svakoga muškarca. U tome je i tajna božićne radosti i veselja, božićne dobrote i mira, što se tako spontano o Božiću razliježe na ljude dobre volje i potiče pjesmu hvale i zahvaljivanja Bogu za njegovo neizmjerno milosrđe. I ovih će se dana postaviti izravno pitanje o tome što je privlačno u Božiću, zašto ljudi rado dolaze u crkve, zašto su drukčijega raspoloženja, što ih potiče na dobro…

Božić je objava da je svaki čovjek ljubljen od Boga. Tako jednostavno i duboko: Božić nam govori Božjom ljubavlju; Božić unosi tu ljubav u međusobne odnose; Božić iznosi iz nas snagu svoje ljubavi koja prebiva u nama po Duhu Svetom.
˜— kardinal Josip Bozanić, Božić 2017.

kip

21. recital "Josip Ozimec"

U Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke, u subotu 19. listopada 2014., održava se 21. po redu duhovno-refleksivni recital prepoznatljivog kulturnog identiteta mjesta Marija Bistrica kroz ime antologijskog kajkavskog pjesnika Josipa Ozimca

Ovaj recital je prerastao u tradicionalnu kulturno-književnu manifestaciju, koja se održava krajem listopada, a sudjeluju autori iz cijele Hrvatske.

Obrađuje duhovno-refleksivnu tematiku, njeguje moderni pjesnički izričaj, suživljavanje s Bogom, Marijom, prirodom i bližnjima. Njeguje pjesnički izričaj kojem je u prvom planu unutarnja struktura, bogatstvo slika i misli sa znatnim refleksivnim misaonim nabojem.

Objedinjuje pjesme u trima književnojezičnim kategorijama: kajkavskoj, čakavskoj i štokavskoj, u bogatstvu različitosti hrvatskoga trojezičnoga bića. Recital je natjecateljskog karaktera te se sukladno tome dodjeljuju po tri nagrade za svaki jezični izričaj a odabrane pjesme za interpretiranje na završnoj svečanosti ocjenjuje i publika. 

Svaki recital prati i tiskani Zbornik u koji ulaze pjesme odabrane od stručnog ocjenjivačkog suda. Održani su i okrugli stolovi o duhovno-refleksivnoj tematici, a u sklopu manifestacije održavaju se i prigodne etnografske izložbe (očuvane starine bistričkog kraja, tradicionalni bistrički suveniri i sl.).

Na ovogodišnji natječaj 61 autor ukupno je poslao 265 radova, od toga 77 na kajkavskom, 160 na standardu i 28 na čakavskom. Stručni sud u sastavu Božica Jelušić, Ivančica Tomorad i don Anton Šuljić odabrao je radove za izvođenje na samoj završnici recitala, kao i za objavu u zborniku ”Došel bum v Bistricu”, te odlučio o po tri nagrađene pjesme u sve tri kategorije, tj. na sva tri jezična izričaja.

Sama završnica recitala održat će se u subotu u Dvorani Božjeg milosrđa u Svetištu Majke Božje Bistričke s početkom u 17 sati.

Kako do nas?