logo
Background

Hrvatsko nacionalno svetište

Majke Božje Bistričke

U Isusu, Sinu Božjem, rođenom od Djevice Marije, zasjala je dobrostivost i čovjekoljublje našega Gospodina. Zbog toga je svatko od nas ljubljen od Boga. Božja dobrota zahvaća sve ljude, svaki ljudski stvor, svaku ženu i svakoga muškarca. U tome je i tajna božićne radosti i veselja, božićne dobrote i mira, što se tako spontano o Božiću razliježe na ljude dobre volje i potiče pjesmu hvale i zahvaljivanja Bogu za njegovo neizmjerno milosrđe. I ovih će se dana postaviti izravno pitanje o tome što je privlačno u Božiću, zašto ljudi rado dolaze u crkve, zašto su drukčijega raspoloženja, što ih potiče na dobro…

Božić je objava da je svaki čovjek ljubljen od Boga. Tako jednostavno i duboko: Božić nam govori Božjom ljubavlju; Božić unosi tu ljubav u međusobne odnose; Božić iznosi iz nas snagu svoje ljubavi koja prebiva u nama po Duhu Svetom.
˜— kardinal Josip Bozanić, Božić 2017.

kip

18. Vodički festival Žudija u Mariji Bistrici

Povodom održavanja 18. Vodičkog festivala žudija u Mariji Bistrici, 4. ožujka u 11 sati slavila se Sveta misa u Bazilici Majke Božje Bistričke na kojoj su prisustvovati čuvari Kristova groba; Vodički žudiji i članovi Udruge kuburaša Marija Bistrica.
 
Na Uskrsni ponedjeljak, 2. travnja 2018. godine, u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke, održat će se 18. po redu Vodički festival žudija. Festival žudija je skup čuvara Kristova groba koji njeguju ovaj pobožni običaj u korizmenom vremenu kroz Sveto trodnevlje.  Cilj festivala je da prikaže uskršnje običaje čuvara Kristova groba čime se doprinosi očuvanju vjere i  tradicije. Po prvi put u svojoj povijesti, Festival će se održati u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Svetu misu u 10 sati u crkvi na otvorenom predslavi mons. Josip Mrzljak.
U 11,00 sati na glavnom bistričkom trgu Šime Strikoman će napraviti još jednu u nizu svojih poznatih Milenijskih fotografija.
Sam festival započinje točno u podne u Crkvi na otvorenom, a na njemu će sudjelovati grupe iz svih dijelova Dalmacije, gosti iz Slovenije i BiH, domaćini iz Marije Bistrice i budući domaćini župa Sv. Ane iz Lobora.
 
Festival se do sada održao od 2001 - 2006. godine u Vodicama, 2007. godine u Vidu, 2008. godine u Prvić Šepurini na otoku Prviću, 2009. godine u Kninu, 2010. godine u Metkoviću, 2011. godine u Tisnom, 2012. godine u Vodicama, 2013. godine u Rogotinu, 2014. godine u Vrlici, 2015. godine u Mliništu, 2016. u Imotskom, te 2017. u Kominu,  a raspored domaćinstava određen je do 2045. godine.

Kako do nas?